Megújul a Polgármesteri Hivatal és az Orvosi rendelő épülete

Önkormányzatunk Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/F kódszámú „Önkormányzatok és intézményeik épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosításával kombinálva a konvergencia régiókban” című konstrukció keretében Nyírcsászári Zöld Projektcímmel pályázatot nyújtott be a Polgármesteri Hivatal és Orvosi rendelő épületeinek energetikai felújítására. A beruházás összköltsége: 39.675.588 Ft. A 2015. március 30-án megszületett pozitív támogatói döntés értelmében a „Nyírcsászári Zöld Projekt” című és KEOP-4.10.0-F/14/2014-0036 azonosítószámú pályázat keretében 37.498.533 Ft támogatást ítéltek meg.

A Támogató Okirat hatályba lépésével 2015. május 22-én megkezdődött.

 

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2015. június elején elkezdődnek. A projekt tervezett befejezési időpontja szerint 2015.08.31.

 

Energetikai fejlesztést kívánunk megvalósítani településünk Orvosi rendelő és Polgármesteri Hivatal épületein. Projektünk megvalósítása az energiahatékonyság által biztosítja épületeink hosszú távú fenntarthatóságát.

 

Projektünk indokoltságát alátámasztja, hogy az épületek szerkezetei, hőszigetelése nem felel meg a 7/2006 (V.24.) TNM rendeletben előírt követelményeknek. Az épületek energiafogyasztása jelentős mértéket képvisel önkormányzatunk költségvetésében, így ennek csökkentése az elsődleges cél pályázatunk elnyerésével. További közvetlen célkitűzéseink között szerepel a község életében meghatározó fontosságú épületek működőképességének és fenntarthatóságának biztosítása; az épületek élettartamának és értékének növelése; „példamutatás” a környező települések számára, hogy hatékonyabb energiafelhasználásból és energia-takarékosabb működésből eredő fenntarthatósággal javítható az önkormányzati költségvetés. Közvetett célunk, hogy hozzájáruljunk a környezeti ártalmak csökkentéséhez, az energiaellátás biztonságának a növeléséhez, mely nemzetgazdasági szinten az energiaimport függőség csökkentését is eredményezi.

 

Rendelő épületének fejlesztése:

Az épület külső térelhatároló szerkezetei nem felnek meg a jelenleg érvényes jogszabályi követelményeknek, így a falszerkezetet homlokzati 12 cm vtg. Rockwool Hardrock, a padlásfödémet 20 cm vtg. Rockwool Rollrock ásványgyapot hőszigeteléssel szigeteljük, ill. a nyílászárókat (kivéve a meglévő műanyag nyílászárót) műanyag szerkezetű nyílászárókra cseréljük.

Az épületben melegvizes radiátoros fűtés üzemel tagos RADAL és lapradiátorokkal vegyesen; elavult, alacsony hatásfokú gázkazánnal; így új csővezetékek és radiátorok kerülnek beépítésre termosztatikus radiátorszeleppel és visszatérő elzáró szeleppel, a meglévő gázkazánt kondenzációs kazánra cseréljük.

Az épületben több vizes blokk került kialakításra mosdókkal, a HMV készítés helyileg történik elektromos bojlerrel. Így a HMV készítést a váró melletti raktárban központilag tervezzük megoldani, alapvetően napkollektoros fűtéssel, a tervezett kazánnal történő rásegítéssel. A raktárban kerül elhelyezésre a Vitocell 100V álló,hengeres,indirekt fűtésű HMV-tároló,belső zománcozással,hőszigetelve,300 l bivalens tároló. Új cirkulációs vezeték és szivattyú kerül beépítésre. A napkollektorok az épület D-i tetőfelületén kerülnek elhelyezésre 1 db VITOSOL 200-T SD2 2m típussal.

Az intézmény éves elektromos energiafogyasztása 3200 kWh/a. A pályázati kiírás szerint, ill. a napelemek elhelyezésének tervezésekor figyelembe véve a tető hajlásszögét, tájolását; 10db 250 w teljesítményű napelem helyezhető el, melyek várható éves hozama 2770 kWh/a.

Hivatal épületének fejlesztése:

Az intézmény 2 épületrészből áll. A kisebb épületrészben a Családsegítő központ található, mely szerkezetei, beépített fűtési és HMV rendszere alapján megfelel az érvényes energetikai előírásoknak, így az épületrészen csak hővisszanyerős szellőztető berendezés kerül felszerelésre a további megtakarítások érdekében.
A másik – a hivatali helyiségeket magába foglaló – épületszárny külső térelhatároló szerkezetei a nemrég kicserélt nyílászárók kivételével (külső fal, padlásfödém) nem felnek meg a jelenleg érvényes jogszabályi követelményeknek, így a falszerkezetet homlokzati12 cm vtg. Rockwool Frontrock, a padlásfödémet 20 cm vtg. Rockwool Rollrock ásványgyapot hőszigeteléssel szigeteljük. A nyílászárókat nem szükséges cserélni, kivéve a hátsó bejárati ajtót.
A hivatali épületben melegvizes radiátoros fűtés üzemel tagos RADAL és lapradiátorokkal vegyesen, a konyhában elhelyezett hőtermelő elavult, alacsony hatásfokú, az épület egy részében gázkonvektorok üzemelnek; így új csővezetékek és radiátorok kerülnek beépítésre termosztatikus radiátorszeleppel és visszatérő elzáró szeleppel; továbbá mivel korábban beszerzésre került egy fatüzeléses kazán, csak a rendszer üzemeltetéséhez szükséges kiegészítőket (puffertartály, szivattyúk, automatikus rendszerek) és magát a kazánt építjük be.
Az intézmény éves elektromos energiafogyasztása 4900 kWh/a. A pályázati kiírás szerint, ill. a napelemek elhelyezésének tervezésekor figyelembe véve a tető hajlásszögét, tájolását; 18 db 250 w teljesítményű napelem helyezhető el, melyek várható éves hozama 4650 kWh/a. A napelemek a hivatal D-i és DNy-i tetőfelületére kerülnek.
Beruházásunkban a megújuló energiafelhasználás részarány 20,09% és az energiahatékonyság javítás részarány 79,91%.
Energiahatékonyság a Rendelőnél F-ből B, a Hivatalnál D-ből A+ besorolásba lép, így az éves energiaköltség változás 367.363 Ft és 2.699.217 Ft, a beruházás várható élettartama 32,45 év.

A projekt részleteiről és ütemezéséről a későbbiek során folyamatosan tájékoztatást adunk.

Vélemény, hozzászólás?